Memerah
susu ibu ada 2 teknik secara umumnya, iaitu:
- marmet (dengan tangan)
- menggunakan pam - manual / elektrik / bateri
Memerah dengan tangan
· Memerah dengan tangan pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
· Basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
· Sediakan bekas yang bersih dan steril
· Lakukan pemerahan di tempat yang bersih,tenang dan selesa
· Boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri
· Buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan
· Melihat gambar bayi boleh menghasilkan refleks
· Tuam panas payudara boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu
· Buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola
manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
· Tekan payudara ke belakang ke arah dada
· Perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
· Teruskan memicit sehingga susu keluar
· Buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
· Tukar ke payudara yang satu lagi
· Urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
· Perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
· Setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara
Memerah
dengan pam
· baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
· basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
· basuh tangan dengan bersih
· duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
· rangsang/gentel puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex) (melainkan pam yang mempunyai dua fasa)
· posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
· mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah(jika menggunakan pam elektrik/bateri)
· boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
· pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir (jika ada 1 pam ja) @ kedua-dua belah serentak
· masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut
individu)
CARA MENYIMPAN PERAHAN SUSU IBU
1. Simpan perahan susu ibu dalam bekas yang bersih dan bertutup
2.
Tuliskan tarikh dan masa perahan di
setiap bekas simpan susu
3.
Simpan susu ibu:
- Pada suhu bilik, susu tahan 4-6 jam
- Di
dalam peti sejuk beku tahan 2 minggu - 3 bulan (bergantung kepada jenis peti
ais - 1 @ 2 pintu)
- Di bahagian rak pertama bawah 'freezer'
tahan selama 72 jam
- Suhu dingin tahan 8 jam
4.
Susu ibu tidak boleh di masak. Panaskan
dengan merendam bekas susu ke dalam air suam
5.
Baki susu perahan yang telah di panaskan
tidak boleh di simpan semula.
Credit to Nenda Farha Damia.
Saya adalah Pengedar Sah
Shaklee.
Saya menyediakan COD di
kawasan Sungai Petani dan kawasan berhampiran dengannya, Padang Terap (Nami,
Naka, Kuala Nerang), Pokok Sena dan Sik, Kedah.
Pengeposan juga
disediakan ke seluruh Malaysia .
Anda boleh menghubungi
saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.
Riesha Ded
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 967252 ]
♥ Contact No | Sms / WhatsApp / WeChat : 019-4645429
♥ Laman web: shabeautynhealth.blogspot.com
♥ FB Page : Sha
Beauty & Health
♥ Emel : dsha85@gmail.com
No comments:
Post a Comment
Apa kata anda?